Workshop Tablewriting serie Weird Romance

Workshop Tablewriting serie Weird Romance

06 September 2018 om 15:00, Hilversum

Scenarioschrijver Ger Apeldoorn en producent IDTV zijn op zoek naar makers van nu die iets te zeggen hebben over dit thema. Weird Romance wordt een eigentijdse televisieserie over liefde in 2018 en beyond. Iedere aflevering van een half uur vertelt een modern liefdesverhaal met een scherp randje. De serie wordt geschreven door zes jonge film- en televisiemakers onder begeleiding van schrijver/dramaturg Ger Apeldoorn. Producent IDTV heeft zich aan de serie verbonden. 


Weird Romance
Weird Romance is een kruising tussen Black Mirror en Van God Los, een serie waarin jong talent belangrijke verhalen kan vertellen over een onderwerp dat iedereen altijd zal blijven boeien. Maar dan wel op een nieuwe, eigen manier.


Workshop 6 september
Scenarioschrijver Ger Apeldoorn gaat met jonge film- en televisiemakers en hun ideeën aan de slag. Makers kunnen tot 20 augustus ideeën insturen. De makers met de beste ideeën worden uitgenodigd voor de workshop. In de workshop worden de eerste outlines en schrijfproeven bedacht, gemaakt en beoordeeld. We gaan op zijn Amerikaans samen 'in the room' schrijven - waar Ger ervaring mee heeft, o.a. als headwriter van de serie Samen voor Talpa. Na de workshop werken Ger Apeldoorn en IDTV de resultaten uit tot een presentatie aan de omroepen, met de betrokken makers aan boord. 


Wie zoeken we?
Er is ook een inhoudelijke reden om voor jonge makers te kiezen. Iedere generatie maakt zijn eigen waarheid op het gebied van smaak, idealen en manier van leven. Natuurlijk zijn er eeuwige waarden, maar er zijn ook verschillen. En zelfs die eeuwige waarden zijn niet zo eeuwig zoals we altijd denken, kijk maar naar de verschuivende normen op het gebied van genderidentiteit. Het lijkt wel alsof de huidige twintigers een nog grotere sprong genomen hebben van de heersende normen en waarden dan de generaties voor hen. Bij jonge film- en televisiemakers zien we dat ook terug in een andere manier van vertellen, van vormgeven en van kadreren. Onder invloed van games, internet en Netflix lijkt er een grotere bereidheid te bestaan om gebruik te maken van genre-elementen, nieuwe vertelstijlen en hun eigen nieuwe acteurs.

Als je je als maker presenteert aan bestaande fondsen en omroepen, moet je laten zien hoe goed je je kunt aanpassen aan de heersende smaak. En dat is goed, want ook dat moet je leren. Maar voor dit project vragen we je om te maken wat je zelf leuk zou vinden en vooral om een beeld te scheppen van jouw wereld, niet de onze. Ger Apeldoorn is er om jullie verhalen helder te houden, de personages geloofwaardig en de beelden origineel.


Heb jij iets te vertellen over Weird Romance? 
Dan vragen we je om drie korte ideeën voor mogelijke afleveringen te pitchen (deadline 20 augustus).  Uit de inzendingen worden makers geselecteerd voor een workshop tablewriting met Ger Apeldoorn op 6 september, tijdens de Dutch Media Week in Beeld en Geluid. 


Je pitch

Je pitch bestaat uit drie korte ideeën voor een aflevering van een half uur over de liefde van jouw generatie. Drie dingen zijn daarbij belangrijk:

InhoudGeef ons verhalen waarmee je laat zien dat wij jullie niet snappen: waarmee je ons vertelt waarom jullie twintigers anders in elkaar zitten dan wij.

Vorm: kies een idee waar een wereld of een manier van vertellen aan hangt; misschien wil je horrorelementen gebruiken, of wordt het een crime noir of een eigentijds godenverhaal. Duik niet te diep de genres in, doe het op een frisse manier, zoals ook series bij Netflix overal wat vandaan halen zonder meteen in een hokje te passen.

Idee: zorg voor een hook, een killer line voor de poster; het zijn eenmalige verhalen, dus je moet de kijker met je concept al aan de buis kluisteren. Black Mirror doet dat goed, die hebben zelfs posters laten maken voor het laatste seizoen.

Over die weirdness. Hoe gek of hoe edgy de serie uiteindelijk moet worden, gaan we in de praktijk uitvechten. De verhalen die wij voor ons zien hebben allemaal een begin waarin alledrie die elementen meteen duidelijk worden. 

We zoeken geen verhalen waarbij de gekte aan het einde zit; we hebben liever een weird begin dat daarna realitisch en geloofwaardig wordt uitgewerkt. Wees wat dat betreft ook niet bang om inhoudelijk te zijn. 


Workshop Tablewriting

Uit de inzendingen worden vijf tot tien makers geselecteerd voor een workshop tablewriting met Ger Apeldoorn op 6 september, tijdens de Dutch Media Week in Beeld en Geluid. In de workshop worden de eerste outlines en schrijfproeven bedacht, gemaakt en beoordeeld. We gaan op zijn Amerikaans samen 'in the room' schrijven - waar Ger ervaring mee heeft, o.a. als headwriter van de serie Samen voor Talpa. Na de workshop werken Ger Apeldoorn en IDTV de resultaten uit tot een presentatie aan de omroepen, met de beoogde makers aan boord. 


Media Summer Night in Beeld en Geluid en speeddates met omroepen en producenten

De workshop vindt plaats op 6 september voorafgaande aan de Media Summer Night tijdens de Dutch Media Week. Deelnemers kunnen daarna in het avondprogramma duiken. Gelijktijdig met de workshop vindt een speeddate plaats met omroepen en producenten. 

 


Stuur je ideeën in!

Mail je bijdrage voor 20 augustus naar info@scriptbank.nl:

  • een PDF met 3 ideeën (inhoud, vorm, idee)

  • een recent CV

De ideeën zullen met zorgvuldigheid worden behandeld, conform de algemene voorwaarden van Scriptbank.
Maak meteen een profiel aan op Scriptbank en deel je eigen plannen in een veilige omgeving. Meld je aan

Ger Apeldoorn, schrijver/dramaturg

Bart Oudshoorn, IDTV

Maarten Almekinders, Scriptbank 

Gwyneth Sleutel, Scriptbank 


Agenda

Nieuws